13 Temmuz 2009 Pazartesi

AĞLAYAN KEK




MALZEME:
* 4yumurta
* 3fincan şeker
* 3 fincan un
* 1,5 çorba kaşığı kakao
* 2 çorba kaşığı süt
* 1 paket kabartma tozu

KREMASI:
* 1 su bardağı süt
* 1 paket krem şanti

SOSU:
*1 su bardağı süt
* 1çorba kaşığı nişasta
* 1 su bardağı su
* 1 çorba kaşığı kakao

YAPILIŞI:
Keki için yumurta ve şkeri 10-15 dk çırpın.
Sonra 2 çorba kaşığı sütü ,kakaoyu ilave edin.Un ve kabartma tozunu koyup çırpın.Tepsiye boşaltıp 175 derecede 30 dakika kadar pişirin.Sıcak kekin üzerine 2 su bardağı sütü gezdirin,boşaltın.Kek soğuyunca üzerine krem şantiyi üzerine sürün.Sosu için hepsini koyup karıştıra karıştıra pişirin.Soğumaya bırakın.Kekin üzerine boşaltın.Buzdolabında biraz bekledikten sonra servis yapın.

KIYMALI MAKARNA GRATEN


MALZEMELER:
* 1 paket çubuk makarna
* 250 gr az yağlı kıyma
* 1 kaşık domates salças
* tuz ,karabiber,kekik
* 100 gr kaşar (üzeri için)
Beşamel sos için:
* 1 litre süt
*100 gr un
* 100 gr margarin ya da sıvı yağ
* tuz

YAPILIŞI:
Makarnalar kırılmadan haşlanır.Haşlanınca süzece dökülerek bekletilir.Ayrı bir tencereye yarım çay bardağı sıvıyağ koyulur.Üzerine kıyma ilave edilerek orta ateşte kavrulur.Salça,tuz,karabiber,kekik ilave edilerek biraz daha kavrulur.Ocak kapatlır.
Ayrı bir kapta beşamel sos hazırlanır.Sosun yarısı makarnayla karıştırılır.Yağlanmış bir tepsiye makarna yayılır.Araya kıyma koyulur.Kalan makarna üzerine koyulur.Üzerine kalan sos yayıldıktan sonra rendelenmiş kaşar döküldükten sonra fırına sürürlür.Üzeri kızarınca fırından çıkarılarak servis yapılır.

12 Temmuz 2009 Pazar

TERBİYELİ KÖFTE

MALZEME:
* yarım kg kıyma
* 1 baş soğan
*1 kahve fincanı pirinç
* yarım demet maydanoz
* tuz-karabiber
* 1 çay bardağı un
* istenirse 2 patates
TERBİYESİ İÇİN:
*2yumurta sarısı
* 1 limon suyu

YAPILIŞI:
Kıymanın içine küçük küçük doğranmış soğan ,maydanoz koyulur.pirinç ve un ilave edilir.Yoğrulur.Ceviz büyüklüünde parçalar alınır,yuvarlanır.Unlanmış tepsiye hazırlanan köfteler konur.Tepsi arada sallanır.Köftenin her tarafının unlanması sağlanır.Sonra bir tencereye 4-5 bardak su koyulur.Su kaynayınca yavaş yavaş köfteler suya atılır.Ocağın altı kısılır.Yüksek ateş olursa köfteler dağılır.Patatesler parmak şeklinde doğranarak koyulur.Pirinçler ve patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Terbiyesi için yumurtalar derin bir kaseye kırılır.Limon suyu ilave edilir.İyice çırpılır.Kaynayan yemekten bir iki kepçe alınarak terbiye edilir.Terbiye ılıklaşınca yemeğe ilave edilir.Kaynayınca altı kapatılır.

ELMALI TURTA

MALZEME:
* 4 yumurta
* 1,5 su bardağı şeker
* yarım su bardağı sıvı yağ
* yarım su bardağı süt
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartma tozu
* 2 su bardağı un
*elma
* tarçın
* pudra şekeri

YAPILIŞI:
Yumurtaların akı ve sarısı ayrılır.Şeke eşit miktarda yumurta sarısı ve akına paylaştırılır.İyice çırpılır.Tarçın,pudra şekeri ve elma hariç diğer malzemeler koyulup karıştırılır.Yağlanmış tepsiye kek dökülür.Kekin üstüne dilimlenmiş elma yerleştirilir.Üzerine tarçın sepilir.Fırında pişirilir.Fırından çıktığında pudra şekeri serpilir.

KÖMBE

MALZEME:
*1 su bardağı süt
* 1 su bardağı su
* 1 su bardağı yoğurt
* yaş maya ya da kuru maya
*1-2 tatlı kaşığı tuz
* yarım tatlı kaşığı şeker

YAPILIŞI:
Süt ılık olsun.Malzemeleri kulak memesi kıvamında yoğur.Hamuru 2 eşit parçaya böl.Tepsi büyüklüğünde aç.Sıvı yağ sür 4'e katla.Diğeri de aynı şekilde.Tekrar aç.İç malzemesi koy.Dilimle.Yumurta sarısı sür.200 derecede pişir.

KURABİYE

MALZEME:
* 1 paket margarin
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 3 tatlı kaşığı nişasta
* 1 su bardağı pudra şekeri
* 4 su bardağından biraz fazla un

İÇİ:
*1 su bardağı süt
* 1 su bardağından az hindistan cevizi

YAPILIŞI:
Bütün malzemeler karıştırılır.Kulak memesi kıvamında hamur elde edilir.Bir tavada süt ile hindistan cevizini kavur 10 dk.soğusun. Bu içten bir çay kaşığı hamura koy.Yuvarlak şekil ver.
Yağlı kağıda diz.175 derecede 15-20 dk pişir..Üstü kızarmasın.

MERCİMEK SALATASI

MALZEMELER:
* 1 su bardağı mercimek
* 1 adet haçlanmış patates
* 5-6 adet saltalık turşusu
* 1 kutu mısır konservesi
* 2 su bardağı kadar yoğurt
* 3-4 kaşık mayonez
* İstenirse 1-2 diş sarımsak
* tuz

SEBZELİ KEK

MALZEME:
*4 adet yumurta
*1 su bardağı rendelenmiş peynir
*2 adet orta boy patates
*1 su bardağı sıvı yağ
*1 su bardağı süt
*3-4 adet yeşil soğan
*1 tutam taze nane
*1 tutam maydanoz
*1 kaşık pul biber
*1 paket kabartma tozu
*Az tuz

YAPILIŞI:
Patatesler tavla zarı şeklinde doğranır.Maydooz,nane,taze soğan ince ince doğranır.Yumurtalar mikserle çırpılır.Tüm malzemelr karıştırılır.Yağlanmış tepsiye konulup fırında pişirilir.

9 Temmuz 2009 Perşembe

ETİMEK TATLISI


ŞEKERPARE






MALZEME:
*500 gr un
*150 gr pudra şekeri
*3 yumurta
*100 gr irmik
*250 gr margarin
*1 paket kabartma tozu
ŞURUBU:
* 500 gr şeker
*500 ml su
YAPILIŞI:
Unun ortasını aç.Bütün malzemeleri katarak hamur yap.(Margarin eritilmeden)Daha sonra ceviz büyüklüğünde alarak hamura şekil ver.Yağlanmış tepsiye diz.Üzerine 1'er adet fındık ya da fıstık koy.Fırında pişir.Bu arada şerbeti hazırla.Fırından çıkınca her ikisi de sıcakken şerbeti dök.
MALZEME:
Hamuru İçin:
*100 gr sana hamur işi
*1 su bardağı un
*1 su bardağı su
*2 kesme şeker
*1 fiske tuz
*1 paket vanilya
*1 limon kabuğu rendesi
*4 yumurta
Kreması için:
* 1 kg süt
*3 yemek kaşığı un
*1 yemek kaşığı nişasta
*1 su bardağı şeker
*1 paket vanilya
*1 limon kabuğu rendesi
Yapılışı:
*Margarin ,su,şeker ve tuz kaynatılacak.Kaynayınca elenmiş unu karıştırarak dök.10 dakika kısık karıştırarak ateşte pişir.
Hamur ılıklaşınca vanilya,limon kabuğu rendesi,sonra yumutaları teker teker kır,yedir.Küçük kek kağıtlarına 1'er tatlı kaşığı koy.
200 derecelik fırında pişir.
Kremayı hazırla.
Profiterol pişince bıçakla ortadan kes.Kremayı koy arasına.Üstüne Dr.Otker'in çikolata sosunu dökün.



PANDİSPANYA


















Malzemeler·
4 Adet Yumurta· 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker· 4 Türk Kahvesi Fincanı Un· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ· 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su· 1 Paket Kabartma Tozu· 1 Paket Vanilya


POĞAÇA (Dostum Hafize'nin Annesinin Meşhur Poğaçası)
Malzemeler:
* 1 paket maya
* 1 su bardağı ılık su
* 3 yemek kaşığı şeker
* 1 yemek kaşığı tuz
* 1 su bardağı sıvı yağ
* 1 su bardağı süt
* Aldığı kadar un
Yapılışı:
Mayayı ılık su ,şeker ile mayalandırıyoruz.Diğer malzemeleride ilave ediyoruz.Mayalandıktan sonra şekil verip,tekrar tepside mayalandıryoruz.Yumurta sarısı sürüp 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

ADANA- FELLAH KÖFTESİ


BOLU ABANT KEBABI


UĞURBÖCEĞİ


MUZLU RULO PASTA



MALZEME:
5 yumurta
5 kaşık şeker,
3 kaşık un
2 kaşık nişasta(yerine un da konulabilir)
Az kabartma tozu
İstenirse kakao
KREMASI:
3 kaşık un
6-7 kaşık şeker
2,5 bardak süt(Yarısı su olabilir)
İstenirse 2 kaşık kakao
Yarım paket margarin
YAPILIŞI: Öncelikle krema hazırlanır.Bunun için tencereye şeker konur.Un ve kakao ilave edilir.Sonra süt ve su ilave edilerek iyice karıştırılır.Ocağa alınır.Sürekli karıştırmak suretiyle koyulaşınvaya kadar pişirilir.Ocaktan indirilince margarin ilave edilerek mikserle çırpılır. Hamur için fırın ısıtılır.Fırın tepsisine yağlı kağıt veya folyo yayılarak hafif yağlanır.Yumurtalar şekerle birlite yoğurt kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpılır.Un,nişasta ve kakao ilave edilir.Karıştırılarak tepsiye dökülür.Fırına sürülür.Hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.Fırından çıkarılınca ıslatılmış bir bezin üzerine alınırÜzeri biraz süt ile ıslatılır.Bütün yüzeyine krema sürülür.Kenarına muz konularak rulo şeklinde sarılır.Üzeri krema ile kaplanır.Süslenir.Dinlendirildikten sonra servis yapılır.

SAKALLI İPTEN KLOZET TAKIMI











KAPLUMBAĞA







EŞEK (Amigurumi)











ÖRGÜ BEBEK